LM35 nedir?

           LM35, ortam sıcaklığına göre potansiyel fark oluşturan bir entegre ve yarı iletken bir yapıya sahip olan ısı sensörüdür.
Hassas ve küçük değerli sıcaklık ölçümleri için ideal bir sensördür. -55 derece ile 150 derece arasında çalışabilen LM35 ısı sensörü çıkış geriliminin sıcaklık farkına göre değişmesi prensibi ile çalışır.
Bir derece değişim çıkış voltajını 10 mV değiştirir. 4 ile 20 V  arasında giriş voltajı uygulanabilen sensör, 0.5 derece hassasiyete sahiptir. 3 bacağı bulunmaktadır. Entegreye ön taraftan baktığımızda soldan itibaren, 1. bacak +Vc, 2. bacak Vout 3. bacak toprak.
+Vc için uygun gerilim aralığı +4V ile +30V arasında. Fakat genel olarak +5V veya +12V kullanılmaktadır. Bağlantıda Vout ile GND arasına R = VC * 10^6 ohm değerinde bir direnç konulabilir.
Entegrenin 10mV/C hata oranı bulunuyor. Sonuçta ortam sıcaklığı, Vout * (100 C /V) formülü ile basitçe hesaplanabilir. Vout 1V ise ortam sıcaklığı 100C derece demek oluyor.
LM35 sıcaklık sensörü, datasheet bilgilerine göre -50 ile +150 derece arasında sıcaklık ölçebiliyor. Sensör, temel bağlantı durumunda (pozitif sıcaklık ölçme) +2 ile +150 derece arasında  her 1 derece artışa karşılıkta 10mV gerilim üretiyor.
Yani sensör 1 derecelik sıcaklık artışı için için 10mV gerilim üretiyor. Sensörü 4-30V gerilim ile besleyebilmek mümkün. Sensör hiç ek eleman gerektirmeden, besleme gerilimi verildiginde çıkışından direk pozitif sıcaklık değeri ile orantılı gerilim bilgisi alınabiliyor. Fakat bu bağlantı ile negatif sıcaklıkları ölçmek mümkün değildir.

Yorumlar