Zina Tanımı
Zina kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve Zina kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
isim Aralarında evlilik bağı olmayan kişiler arasındaki cinsel ilişki
Zina Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Zina kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Zina kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Zina kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Zina kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Zina İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Zina kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Zina kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Zina İle İlgili Birleşik Sözler
Zina kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
veledizina
Zina İngilizcesi
Zina kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Zina – adultery, fornication, criminal conversation,
Zina Hakkında Detaylı Bilgi
Zinâ, evli olmayan kişiler arasındaki cinsel ilişki. İbrahimî dinlerde yasak kabul edilir ve büyük günahlardan biri sayılır. Zinâ dinen cezayı gerektiren, meşrû olmayan cinsî münasebettir. Aralarında bir nikâh bağı bulunmayan mükellef yani cezâî ehliyete sahip bir erkek ile kadın arasındaki gayrî meşrû cinsel ilişkidir.
Çocukların yetişmesi madden ve ruhen sağlıklı bir dönem geçirebilmeleri için anne ve babaları arasındaki huzur ve mutluluğun fonksiyonu çok yüksektir. Evlilikteki huzuru dinamitleyen öğelerden biri de evli çiftlerin cinsel ayrılıkları ve farklı bireylerle cinsel beraberlikleridir. Evlilik dışı yaşanan cinsel beraberliklere zina denmektetir. Sosyal ve psikolojik etkenlerinden dolayı dışlanan fiillerdendir.
Zinanın Hukukî Boyutu
Gelişmiş veya gelişmekte olan çoğu ülkede suç teşkil etmemekte fakat evli taraflardan birinin dava açması durumuna boşanma sebebi sayılmaktadır. Bazı ülkelerde idama kadar varan cezai yaptırımları vardır.
İslamiyette Zina
Zinâ büyük günahlardan sayılır. İslam’da fiiller, sebep oldukları sonuçlara göre hüküm alırlar. Harama aracı olan her fiil haram, vâcibe vesile olan fiiller de vâciptir. İslam’a göre nâmahrem bir kimseye cinsel arzu ile bakma, dokunma, tutma, öpme ve ilişkiye girme gitme gibi fiillerin hepsi yasaklanmıştır.
Pakistanlı teolog Seyyid Ebu Ala Madudi, İslam’da zina yapan insanın cezalandırılabilmesi için şu şartların aranması gerektiğini belirtmiştir:
- Zanlının suçlanabilmesi için önce dininin gereklerini yerine getiren bir müslüman olması gerekir.
- Zanlı aklıselim sahibi olmalıdır. Suçun işlenmesi sırasında sarhoş olmaması gerekmektedir.
- Zanlı yetişkin olmalıdır.
- Zanlı kendi isteğiyle suçu işlemiş olmalıdır.
- En az dört erkek şahit bulunmalıdır ya da kesin olarak suçun işlendiğine dair deliller olmalıdır.
- Zanlı hür olmalıdır. (Köle veya cariye olmamalıdır)
- Zanlı İslamî usullere göre evli olmalıdır ve suçun işlendiği zaman eşiyle cinsel tatminine mani bir durum bulunmamalıdır.
- Zanlı eğer kadınsa hamile olmamalıdır ve emzirdiği çocuk bulunmamalıdır.
Zinanın haram ve suç olduğu Kur’an-ı Kerim’de çeşitli ayetlerde bildirilmiştir. İsra Suresinde; “Zinaya yaklaşmayın, çünkü o, şüphesiz bir hayasızlıktır, kötü bir yoldur.” denir. Nur Suresinde; “Mü’min erkeklere söyle!Yabancı kadınlara bakmasınlar ve zina etmesinler! Ve mü’min kadınlara söyle! Onlar da yabancı erkeklere bakmasınlar ve zina etmesinler.” denir. Yine Nur Suresinde, zina yapmanın haramlığı ve cezalandırılmasıyla ilgili şu sözler bulunur:
« Zina eden kadın ve zina eden erkekten her birine yüzer değnek vurun. Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsanız, Allah’ın dininin koymuş olduğu hükmü uygulama konusunda onlara acıyacağınız tutmasın. Mü’minlerden bir topluluk da onların cezalandırılmasına şahit olsun. »
Hristiyanlıkta Zina
Matta 5:27-29 “‘Zina etmeyeceksin’ dendiğini duydunuz. 28 Ama ben size diyorum ki, bir kadına şehvetle bakan her adam, yüreğinde o kadınla zina etmiş olur. 29 Eğer sağ gözün günah işlemene neden olursa, onu çıkar at. Çünkü vücudunun bir üyesinin yok olması, bütün vücudunun cehenneme atılmasından iyidir. 30 Eğer sağ elin günah işlemene neden olursa, onu kes at. Çünkü vücudunun bir üyesinin yok olması, bütün vücudunun cehenneme gitmesinden iyidir.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...